O primărie de comună din Olt încurajează natalitatea cu stimulente financiare pentru familiile care aduc pe lume nou-născuți

Cu un spor natural negativ și natalitate în scădere, precum și cu mortalitate infantilă mai mare decât media națională, județul Olt a pierdut în ultimul deceniu peste 106.000 de locuitori. Comuna Brastavățu nu se află printre localitățile din județ din topul depopulării, însă este afectată de acest fenomen, astfel că administrația locală a luat măsuri pentru a încuraja natalitatea, acordând stimulente financiare pentru nou-născuți.

11 localități din Olt s-au înjumătățit, iar Optași-Măgura și Baldovinești au pierdut peste 70% din populație. Vezi ce s-a întâmplat | Realitatea Oltului

Familiile din comuna Brastavățu binecuvântați în acest an cu copii vor primi, drept recompensă pentru aportul la creșterea natalității în localitate, bani din partea primăriei. Suma este proporțională cu numărul de copii ai familiei.

,,Am vești bune pentru comunitatea noastră: În ultimii ani România se confruntă cu o scăderea a populației. Și comuna noastră este una dintre localitățile cu această problemă, de aceea am inițiat un proiect prin care venim în sprijinul tinerelor familii. În ultima ședință a Consiliului Local a fost adoptat acest proiect, astfel că, vă anunț , că vom acorda un stimulent financiar pentru copiii nou-născuți și in anul 2024. Familiile aflate la primul copil vor primi 500de lei, pentru al doilea copil stimulentul va fi de 1000 de lei iar pentru cel de-al treilea copil născut va fi de 1500 de lei. Îmi doresc ca Brastavățu să redevină comuna în care aveam grădinițe cu sute de copii, iar la școală aveam câte două clase pe serie. Este de datoria noastră să le creem condiții să se dezvolte și să crească, dar ÎMPREUNĂ avem și o datorie față de comunitate. Construim astăzi pentru viitor!,, a anunțat primarul Cici Oprea.

Datele statistice arată că în anul 2022 în județul Olt s-au născut 2942 de copii, iar raportarea pentru anul 2023 (ianuarie- noiembrie) arată 2415 nașteri.

Recensământul 2022 a scos la iveală, la nivelul Oltului, că populația s-a redus considerabil în ultimul deceniu: s-a pierdut anual populația a două comune de dimensiuni medii.

Rata mortalității infantile în Olt, mai mare decât media pe țară. Câți copii s-au născut | Realitatea Oltului



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list