Vinurile si cele mai frumoase muzee dedicate lor


Vinurile si vacantele se potrivesc de minune. Asa ca astazi vom face un tur imaginar al catorva dintre muzeele dedicate vinului, incepand din Grecia, mai precis din Santorini. Aici familia Koutsoyannopoulos a avut nevoie de 21 de ani pentru infiintarea singurului muzeu dedicat vinului din Grecia. Vei fi purtat intr-o calatorie in timp care exprima dragostea locuitorilor din Santorini pentru vin. Vizitatorii vor descoperi o multime de artefacte legate de vin. Bineinteles, orice tur se termina si cu o degustare, astfel ca merita sa incluzi acest muzeu in itinerariul tau.
Cei care au ocazia sa ajunga in California pot include pe lista lor de obiective turistice si „Wineseum”, un muzeu cu noua galerii care se intinde pe o suprafata impresionanta. Scopul acestuia este ca vizitatorii sa invete mai multe despre mostenirea vinului californian, despre cultivarea strugurilor si despre combinatiile dintre vin si mancare pentru ca acestea sa fie puse in valoare. Te asteapta peste 1000 de artefecte legate de vin. In fiecare an peste  50000 de persoane trec pragul acestui muzeu.
Din Statele Unite revenim in Europa, mai precis in Irlanda, unde ne asteapta Muzeul International al Vinului. Acesta se afla intr-un castel costruit in secolul al XVI-lea cu o bogata istorie. In anul 1601 a fost ocupat de catre spanioli, mai apoi a fost transformat in inchisoare pana in secolul al XIX-lea, iar din 1938 a fost declarat monument national. Astazi te asteapta aici o experienta inedita si, in numai cateva minute, poti trece deja prin sute de ani de istorie a vinului.
Bineinteles, nu avea cum sa lipseacsa de pe lista un muzeu italian dedicat vinului. Numit „Muzeul Lungarotti”, acesta a fost inaugurat in 1974, in regiunea Umbria din centrul Italiei si e gazduit in palatul Graziani Baglioni, ridicat in secolul al XVII-lea, in inima satucului Togiano. Vizitatorii au ocazia sa invete mai multe despre procesul de vinificatie si despre procedurile folosite in regiune, aceasta fiind una foarte cunoscuta in toata lumea. O vizita aici, cu siguranta, reprezinta o experienta deosebita pentru toti cei care trec pragul muzeului.
Un muzeu asiatic dedicat vinului este cel din Macau, mica peninsula chineza. Cei ajunsi aici au ocazia sa viziteze un centru dedicat vinului care se intinde pe o suprafata de 1400 de metri patrati si e impartit in trei perioade istorice importante. Intalnim nenumarate artefacte, harti si imagini care ne poarta intr-o calatorie istorica deosebita, dar si 1143 de sticle de vin, din care doar 28 sunt chinezesti, restul portugheze, cel mai vechi fiind din 1815. Macau a fost teritoriu portughez pana in 1999, astfel ca peninsula poarta influente portugheze si chinezesti.
Daca preferi o destinatie mai aproape de casa, atunci Muzeul Vinului din Plevna, Bulgaria poate fi o destinatie interesanta. Acesta a fost infiintat in anul 2008 si se afla in pesterile din Parcul National Kaylaka. O vizita aici te poarta printre 6000 de sticle de vin, unele vechi de aproape un secol. Afli mai multe despre procesul de vinificatie, despre istoria zonei si, bineinteles, la final esti asteptat in sala de degustare.
Totusi, daca ai uitat sa cumperi un vin bun din concediu, alege vinurile rosii de la Budureasca pentru ca acestea, cu siguranta, iti vor incanta papilele gustative.

No comments

Random Posts

3/random/post-list