Ministrul Barbu: Modificările la rotația culturilor și terenul lăsat pârloagă, acceptate de CE

Ministrul Agriculturii, deputatul de Olt Florin Barbu, anunță fermierii că solicitarea sa făcută în cadrul Consiliului AGRIFISH privind modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115 privitor la rotația culturilor (GAEC 7) și 4% pârloagă (GAEC8) a fost accesptată de Comisia Europeană.

După ce s-a consultat cu asociațiile de fermieri și cu mai mulți miniștri ai Agriculturii din Uniunea Europeană, ministrul Florin Barbu a solicitat CE modificări la rotația culturilor și terenul lăsat pârloagă. Astăzi, parlamentarul oltean anunță acceptul Comisiei în acest sens.

,,Așa cum am promis, am cerut în cadrul Consiliului AGRIFISH modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115 privitor la rotația culturilor (GAEC 7) și 4% pârloagă (GAEC8), iar propunerea mea a fost aprobată de comisie! Rolul nostru este să găsim soluții care să îi sprijine pe fermieri, nu să le pună piedici și împreună, am reușit!,, anunță Barbu.

Propunerea făcută de ministrul român al Agriculturii a fost ca de la rotația culturilor (GAEC7) să fie exceptate exploatațiile care înființează culturi pentru care nu este necesară aplicarea unei rotații anuale din perspectivă agrotehnică, astfel încât statele membre să poată decide lista acestor culturi. De asemenea, pentru GAEC 8, s-a propus introducerea unei prevederi suplimentare care va da posibilitatea statelor membre ce dețin suprafețele de minimum 4% cu elemente neproductive sau terenuri pârloaga la nivel național, să fie exceptate de la aplicarea GAEC 8 la nivel de fermă.
Conform noii Politici Agricole Comune, care a intrat în vigoare la începutul lui 2023, subvenţiile acordate fermierilor sunt condiţionate de respectarea criteriilor de mediu, printre care şi obligaţia de a lăsa pârloagă cel puţin 4% din terenurile arabile.


de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list