Deprinderi şi obiceiuri pe cale să fie uitate, reactualizate la Muzeul Județean Olt printr-o șezătoare de datină și voie bună

Se va coase, croșeta, tricota și se vor reactualiza alte deprinderi populare menite să fie duse mai departe de tânăra generație, într-o șezătoare așa cum se făcea altădată, cu cântece, povești, ghicitori și voie bună. Evenimentul va fi organziat la Muzeul Județean Olt mâine.

Marți, 20 februarie,  ora 13,00, la Muzeul Județean Olt va avea loc șezătoarea „Datină și voie bună", eveniment organizat în parteneriat cu Liceul Tehnologic „P. S. Aurelian" Slatina, Școala Gimnaizală "Eugen Ionescu" Slatina, Parohia Sopot și Ansamblul „Mărțișorul" al comunei Corbu, coordonator Ilie Budurgean. Se va coase, croșeta sau tricota, se vor croi cămăși populare, se vor curăța chiar și porumbi, într- o atmosferă de voie bună, cu povești, ghicitori și cântece, specifice unei șezători rurale, organizate frecvent odinioară în satele noastre.

,,Șezătoarea reprezintă un semnificativ exemplu de obicei de muncă ce are valențe nu numai pe plan productiv (întrajutorare în muncă) ci și cultural, fiind un cadru de circulație și creație folclorică, cunoaștere în special de către tineri a conținutului și importanței unor datini și obiceiuri) sau social (însușirea unor norme de viață comunitară). În viața satului tradițional șezătoarea constituia un prilej de activare a conștiinței colective, moment de creare și de transmitere a tradiției în general, și a celor de muncă în special. Principalul criteriu de definire a șezătorii constă în aceea că ea reprezenta în primul rând o reuniune de muncă cu multiple valențe culturale și sociale, în cadrul căreia fiecare participant lucra pentru sine însuși.ˮ, explică specialiștii Muzeului Județean Olt.

Responsabilă cu aceste momente de bucurie sufletească prin care să fie reactualizate deprinderi şi obiceiuri pe cale să fie uitate este dr.Claudia Balaș, Șef secție Etnografie.



de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list