A fost aprobată cea mai avantajoasă formă de creditare pentru agricultori, cu ROBOR achitat de stat și bani pentru energia folosită la irigații

Ministrul Agriculturii, olteanul Florin Barbu anunță că fermierii vor putea accesa un credit bancar de până la 280.000 de euro în cinci ani cu ROBOR plătit de stat. O altă măsură de sprijin este subvenționarea a jumătate din energia electrică folosită pentru irigații.

Guvernul a adoptat noi măsuri de sprijin pentru fermieri.
,,A fost aprobată cea mai avantajoasă formă de creditare pentru agricultori – Creditul Fermierului.  Alocăm aproximativ 165 de milioane de euro și acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii vor avea credite cu dobândă de doar 1,95% pe an. Fiecare beneficiar poate primi 280.000 de euro, pentru acoperirea ROBOR pe 5 ani. Tot în ședința de guvern de astăzi, a fost luată decizia pentru achitarea și în 2024 a 50% din valoarea facturilor pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole. Este o măsură care alături de asigurarea apei gratuite pe canalele principale de irigații stimulează folosirea irigațiilor pentru obținerea unor producții mai bune.,, anunță ministrul Barbu.
Beneficiarii Creditului Fermierului pot fi operatorii economici, asociaţiile agricole, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale şi asociaţiile de fermieri, care îşi desfăşoară activitatea în domeniile agricultură, vânătoare şi servicii anexe. Ajutorul financiar se acordă cel târziu la data de 30 iunie 2024 numai întreprinderilor afectate de criză, iar numărul maxim de beneficiari fiind estimat la 3.500.Odată cu noile măsuri, ministrul Florin Barbu anunță că și-a onorat angajamentele luate în fața fermierilor și a prevăzut fonduri în bugetul ministerului Agriculturii pentru toate  măsurile de sprijin.
,,Reamintesc că în mai puțin de o lună am găsit și implementat următoarele soluții:
-Echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1 precum și înmatricularea utilajelor doar pe baza înregistrării la primărie, fără obligativitatea CIV și ITP.
-Acordarea 100 euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022 și 100 de euro/animal pentru crescătorii de vaci de carne. Sprijinul se acordă proporțional și crescătorilor de porci și păsări pe baza unei formule de calcul.
-Actualizarea subvenției la motorină. Astfel, fermierii vor primi pentru anul 2024 subvenție la motorină la valoarea maxim posibilă, respectiv 2 lei/litru! Asta înseamnă carburant pentru agricultură mai ieftin cu 25%!
-Amânarea ratelor fermierilor aflați în dificultate din cauza secetei.,, a explicat ministrul.


de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list