Liceul „Petre S. Aurelian” revine la denumirea de Liceu Economic

Începând cu anul școlar 2018-2019, fostul Colegiu Economic „PS Aurelian" Slatina și-a pierdut titulatura de colegiu, dar și pe cea de „economic", devenind Liceul Tehnologic. Primul demers de revenire la denumirea de Liceul Economic s-a făcut în mai 2019, însă a rămas la stadiul de aprobare în Consiliul de Administrație al liceului. Schimbarea denumirii a devenit certitudine, după ce a fost aprobată la finele lunii trecute în ședința Consiliului Local Slatina.

În urmă cu circa șase ani, 8 din cele 10 colegii din județul Olt și-au pierdut titulatura revenind la cea de liceu. Totul în baza unui ordin al ministrului Educației dat în urma evaluărilor făcute cu privire la respectarea unor criterii ce țin, în primul rând, de vechimea unităților de învățământ, dar și de rata promovabilității înregistrate în ultimii ani la examenele naționale. Astfel, Colegiul Economic „Petre S. Aurelian" a devenit Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian", în anul școlar anterior absorbind și Colegiul Național Agricol ,,Carol I", desființat de primărie. O jumătate de an mai târziu, conducerea liceului a hotărât revenirea la denumirea de Economic, dat fiind profilul sub care este cunoscut, iar în luna martie a acestui an a stabilit iarăși, prin Consiliul de Administrație, schimbarea denumirii unității școlare din Liceul Tehnologic "Petre S. Aurelian" în Liceul Economic "Petre S. Aurelian". Inspectoratul Școlar Județean Olt a aprobat prin hotărâre modificarea, la fel și administrația locală, astfel că liceul revine la titulatura de economic.

Istoria învățământului economic în Slatina începe în 1922, prin fondarea Școlii Elementare de Comerț, ce devine în 1936 Liceul Comercial N.Titulescu. În urma desființării acestuia în 1948, ca urmare a reformei învățământului, până în 1997 secţia economică a funcţionat în cadrul Colegiului Naţional „Radu Greceanu" Slatina, iar în 1998 a apărut actualul liceu prin asocierea Grupului Școlar Economic Administrativ cu Grupul Școlar Industrie Ușoară, purtând din anul 2000 numele de Colegiul Economic Petre S. Aurelian.

Petre S. AURELIAN, năsut la Slatina, este una din figurile cele mai proeminente ale României de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, care și-a lăsat amprenta în plan economic și politic și, de asemenea, un pionier al științei și învățământului românesc- economist, agronom, gazetar, autor de manuale școlare, fondator de  reviste, ministru în mai multe rânduri, membru al Academiei Române și Președinte  al acesteia, adept și promotor al protecționismului invenției românești.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list