Argintul s-a scumpit cu 20% de la începutul anului

Pe baza unei producţii deficitare şi a cererii din ce în ce mai mare, argintul a înregistrat o creştere de 20% a preţului de la începutul anului.

În ultimii nouă ani, cererea de argint a crescut cu peste 12%, impulsionată, în mare parte, de cererea industrială pe segmentul panourilor fotovoltaice şi al maşinilor electrice. Întregul sector electronic a înregistrat din 2015 până în 2023 o creştere în cererea de argint de peste 63%.

Deşi este a doua marfă din lume, după petrol, ca număr de utilizări (peste 10.000), argintul este extras ca subprodus.

„Fiind mult mai accesibil decât aurul ca preţ, din ce în ce mai mulţi investitori se întorc către argint având senzaţia că au pierdut trenul aurului. Preţul aurului a avut parte de o performanţă excepţională de la începutul anului 2024. Doar anul acesta, metalul galben s-a apreciat cu peste 15% în majoritatea valutelor din lume. Însă producţia de argint nu poate fi prezisă cu exactitate, spre deosebire de cea de aur. Neputând estima nivelul producţiei, este problematic întrucât cererea creşte de la an la an. Cu cât cererea depăşea din ce în ce mai mult oferta, au început să apară deficitele de argint. Astfel de deficite se înregistrează constant din anul 2019 inclusiv, iar soldul actual al deficitului este de peste 25.700 de tone, echivalentul unui an de producţie minieră. Deocamdată, acest deficit a fost acoperit de rezervele de argint din seifurile din Londra şi New York, doar că şi acestea sunt finite", spune Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România, citat de Economica.net.

Tavex este o companie ce oferă produse de investiţii de înaltă calitate din aur fizic, argint şi valută. Compania este specializată în oferirea de aur de investiţii, inclusiv monede de aur şi lingouri de aur, precum şi argint de investiţii, având în acelaşi timp condiţii atractive de schimb pentru cele peste 55 de tipuri de monede.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list