„Săptămâna Prevenirii Criminalității” în Olt: 1.500 de copii și peste 200 de adulți, învățați cum să nu devină victime
În cadrul programului „Săptămâna Prevenirii Criminalității" desfășurată în perioada 20-24 mai a.c., la nivel național, polițiștii Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității, ai Biroului Siguranță Școlară, ai Serviciului Rutier, împreună cu polițiști de la subunitățile din teritoriu, au organizat activități preventive în mai multe unități de învățământ din județul Olt, dar și în sediul unei societăți comerciale, cu profil de croitorie, din municipiul Slatina.
Activitățile preventive s-au desfășurat pe diverse teme, în scopul atenționării și informării elevilor cu privire la riscurile la care se expun, prin încălcarea unor fapte penale sau contravenționale, cât și pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la consecințele unui comportament infracțional.
Astfel, la cele aproximativ 80 de activități preventive desfășurate, polițiștii olteni au abordat aspecte privind:
– victimizarea minorilor, context în care au discutat cu cei mici, pe diferite teme pentru evitarea victimizării acestora, accentul fiind pus pe valori precum respectul, toleranța și gestionarea armonioasă a conflictelor.
– prevenirea criminalități informatice, polițiștii olteni interacționând și discutând cu elevii despre siguranța lor pe internet si despre cât de important este să nu-și divulge datele cu caracter personal.
– prevenirea violenței domestice, context în care polițiștii au discutat cu elevii unităților de învățământ, dar și cu angajatele unui atelier de croitorie, fiind distribuite broșuri cu informații despre aplicatia Bright Sky, aplicație care ofera asistență și informații persoanelor aflate în dificultate, în ce privește violența domestică, și nu numai.
– prevenirea furturilor din locuințe, context în care polițiștii au oferit sfaturi si recomandări ca beneficiarii acestor informări să nu fie victimele unor astfel de infracțiunii, totodată fiind oferite și broșuri cu recomandări.
– prevenirea dispariției minorilor și plecările voluntare ale acestora, context în care polițiștii au dezbătut motivele pentru care unii minori aleg să facă pasul acesta, aspecte legate de climatul familial, fuga de eventuale abuzuri fizice sau emoționale, conflicte legate de regulile impuse în mediul de familie. Totodată, au fost prezentate riscurile unei plecări voluntare, respectiv expunerea la situații periculoase precum exploatare, trafic de minori, diferite accidente, implicarea în fapte antisociale sau chiar îndepărtarea de prieteni și familie.
,,Beneficiari ai acestor activități informativ-preventive au fost aproximativ 1.500 de copii și peste 200 de adulți, iar prin aceste activități, polițiștii, împreună cu beneficiarii, au venit cu idei și soluții pentru ca aceștia să poată gestiona anumite situații dificile în care se pot regăsi. „Săptămâna prevenirii criminalităţii" a implicat organizarea unor activități preventive, obiectivele vizate fiind sensibilizarea elevilor, cât și a cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea infracțiunilor.,, transmite IPJ Olt.
de pe realitateaoltului.ro
No comments