Tezaur Uman Viu al Oltului, meșterul cojocar Dumitru Liceanu a fost serbat la ceas aniversar

Primii meșteri populari autentici din județul Olt posesori ai titlului de Tezaur Uman Viu, acordat de  Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial în anul 2015 sunt cojocarul Dumitru Liceanu de la Vădastra și vătaful călușarilor din Oporelu, Petre Feraru. Creatorul vestitelor cojoace de Vădastra a fost aniversat la împlinirea a 81 de ani de către autoritățile județene.

Premiat cu Ordinul și Medalia Meritul Cultural, înmânată de președinția României în anul 2015 odată cu recunoașterea națională de Tezaur Uman Viu, cojocarul Dumitru Liceanu se bucură de aprecierea binemeritată și la nivelul autorităților județene. Acestea l-au sărbătorit la împlinirea onorabilei vîrste de 81 de ani, făcându-i o surpriză.

Consiliul Județean Olt, prin vicepreședintele Ionuț Ivan, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt condus de directorul Vivi Viorel Pintea și reprezentat de consultantul artistic Valeru Ciurea, Muzeul Județean Olt reprezentat de directorul Gheorghe Smarandache și Primăria Vădastra reprezentată de primarul Sorin Rădulescu au oferit meșterului urări de bine și sănătate însoțite de un tort aniversar, o sticlă de șampanie, o floare și o plachetă de merit.

#td_uid_1_661ce30af0e36 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://ift.tt/yam1rB9) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_661ce30af0e36 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://ift.tt/TAnMYlp) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_661ce30af0e36 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://ift.tt/jXvK3lJ) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_661ce30af0e36 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url(https://ift.tt/289JSXx) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_661ce30af0e36 .td-doubleSlider-2 .td-item5 { background: url(https://ift.tt/LRFs7at) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_661ce30af0e36 .td-doubleSlider-2 .td-item6 { background: url(https://ift.tt/CdorMnq) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_661ce30af0e36 .td-doubleSlider-2 .td-item7 { background: url(https://ift.tt/a6qoJ1s) 0 0 no-repeat; }

,, Am sărbătorit unul dintre cei mai remarcabili meșteri populari ai județului, nea Mitrel Liceanu, meșter cojocar, din Vădastra, un adevărat tezaur uman viu! Într-o lume în care tradițiile devin tot mai puțin frecvente, este de neprețuit să avem astfel de meșteri pricepuți care păstrează și transmit din generație în generație meșteșugurile și obiceiurile noastre străvechi. Promovarea și valorificarea tradițiilor locale sunt esențiale pentru conservarea identității culturale și a moștenirii noastre culturale.,, a transmis Ionuț Ivan, vicepreședintele Consiliului Județean Olt.

Tezaurul din Vădastra aniversează și 74 de ani de când a început a realiza adevăratele opere de artă, meșteșug preluat de la tatăl său, Nicolae Liceanu.Aceste meșteșug a trecut de la o generaţie la alta, specialiștii estimând că datează de mai bine de şase mii de ani, fiind contemporan cu ceramica neolitică.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list