Primăriile, obligate să notifice semestrial cetățenii care nu și-au asigurat locuințele. Proprietarii pot fi amendați

De anul acesta, primăriile sunt obligate să îi înștiințeze, de două ori pe an, pe proprietarii locuințelor că trebuie să își asigure locuințele împotriva dezastrelor. Cei care nu au asigurare, riscă amenzi. În Olt, sunt asigurate 18.774 de locuințe, reprezentând nici a zecea parte din proprietăți.

Din 15 ianuarie anul acesta, primăriile trebuie să notifice semestrial cetățenii care nu și-au asigurat proprietățile și sunt obligate să asigure toate locuințele aflate în proprietatea statului. La 31 martie 2024, la nivel național erau în vigoare 2.092.254 de polițe. Din județul Olt, sunt asigurate: 6377 de locuințe în mediul rural și 12.397 locuințe în mediul urban. Statisticile PAD arată un grad de cuprindere de doar 9,57%. Despăgubirile acordate până acum oltenilor asigurați sunt de 880.007, 21 lei.

Primăriile au acces la baza de date online a PAID unde poate verifica dacă locuințele au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor și trebuie să trimită înștiințări o dată la șase luni persoanelor care au locuință, dar nu au asigurare. Tot administrațiile locale aplică sancțiunile care, din noiembrie anul trecut, se duc integral la bugetul local.

Este obligatoriu să îți asiguri locuința printr-o polița PAD, care acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren. Prin contractul  PAD sunt acoperite daunele produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural, ca efect direct sau indirect al acestora. Persoanele fizice sau juridice care nu își asigură locuințele aflate în proprietate nu beneficiază de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. Nerespectarea obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list