Elevi-jurați din Slatina decid câștigătorii celui mai mare festival de film din Europa. Primăria sprijină financiar participarea

Și în acest an România va face parte din juriul celui mai mare festival de film pentru copii din Europa- Giffoni, Italia, reprezentată de elevi slătineni, însoțiți de profesoara Grațiela Popa. Copiii vor juriza filmele câștigătoare, venind în contact cu actori și regizori de talie mondială. Deplasarea delegației va fi susținută financiar de către Primăria Slatina.

Încă din anul 2011, delegația României participă constant cu un grup format din copii cu domiciliul în municipiul Slatina, înscriși la unitățile de învățământ din capitala Oltului, la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii şi Tineret „Giffoni", Italia, sub coordonarea profesoarei Ludmila Grațiela Popa. Nici anul acesta elevii slătineni nu vor lipsi dintre jurații ce vor decide câștigătorii. Părerea juraților slătineni va fi ascultată de mari personalități ale filmului. Ei vizionează scurtmetrajele destinate copiilor intrate în concurs, ce reprezintă lecții de viață, părerea lor fiind decisivă în desemnarea câștigătorilor. Copiii- jurați discută între ei, spun ce a înţeles fiecare, cum au perceput mesajul, ce le-a plăcut, ce nu le-a plăcut, poartă discuţii cu actorii, cu realizatorii şi stabilesc un clasament al capodoperelor cinematografice, văzut prin ochii lor.

Cei trei elevi care vor reprezenta România la Festivalul Internațional de Film pentru copii, ediția a 54 – a, ce se va desfășura în perioada iulie – august, au fost aleși pe criteriul recompensei pentru rezultatele excepționale înregistrate în cursul anului școlar. Delegația va primi sprijin financiar pentru transport de la Primăria Slatina, în sumă de 20.000 de lei.

„Iluzia distanței" va fi tema Giffoni54, o temă urgentă, deoarece evidențiază un paradox și indică pericolele izolării, care se strecoară în viața noilor generații cu teama de celălalt, de diferit, de îndepărtat, cu iluzia de a se simți separat.

De-a lungul anilor de participare la acest festival, elevii slătineni și profesoara lor i-au întâlnit pe Richard Gere, Nicolas Cage, Hilary Swank, Jennifer Aniston, producătorul Claudio Gubitosi şi alţii.

Activitatea elevilor- jurați nu se limitează doar la impresii privind capodoperele cinematografice și a întocmi un clasament așa cum sunt ele văzute prin ochiul lor critic, aceștia participând și la diverse ateliere prin care sunt inițiați în tainele cinematografiei, vor sta de vorbă cu actori și regizori și vor reprezenta cu cinste România.

Elevii-jurați slătineni își mai spun, din 2013, cuvântul cu privire la filme pentru copii intrate în concurs și în cadrul Festivalului Internaţional de la Scopje, Macedonia, tot sub coordonarea prof. Popa.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list