Salarii neplătite, concedii neacordate și muncitori la negru- principalele nereguli depistate de ITM Olt la firmele din județ

Salariaților din județul Olt continuă să le fie încălcate drepturile de către angajatori, controalele efectuate pe parcursul lunii trecute de către inspectorii de muncă evidențiind nu mai puțin de 267 de deficiențe. Cele mai drastice au fost sancționate cu amenzi ce însumează circa 130.000 lei.

În luna februarie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 227 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. Domeniile de activitate verificate au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. Și la acest control au fost depistate nereguli.

,,În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 267 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic, iar pentru cele mai grave s-au aplicat 119 sancțiuni, din care 104 avertismente și 15 amenzi în valoare totală de 129.000 leiˮ, transmite instituția.

În ceea ce privește munca la negru, inspectorii de muncă au identificat 3 persoane care desfășurau muncă nedeclarată: o persoană la un angajator din localitatea Slătioara – întreţinere şi reparaţii auto și 2 persoane la un angajator din municipiul Râmnicu Vâlcea, punct de lucru în localitatea Pleşoiu – construcţii. Cei doi angajatori s-au ales cu amenzi în valoare de 60.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute au fost înregistrate 12 evenimente, soldate cu 12 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list