Caii lui Sân̕ Toader s-au încurat la Brâncoveni

Caii lui Sân' Toader s-au încurat în acest weekend în județul Olt. Obiceiul din bătrâni se păstrează cel mai bine în comuna Brâncoveni, acolo unde de 13 ani întreaga suflare se adună pe stadionul comunal în prima sâmbătă din Postul Mare pentru a admira caii. Cu această ocazie, animalele care participa la concursule de frumusețe sau de tracțiune sunt mai întâi botezate pentru a fi ferrite de necazuri. Cele mai frumoase și puternice cabaline sunt premiate de organizatori.

Zeci de cabaline din întreaga țară au participat la  sărbătoarea ,,Încuratul cailor lui Sân Toader,, de la Brâncoveni. Ca în vremuri străvechi, evenimentul transformat în sărbătoarea localității, are loc, an de an, în prima sâmbătă din Postul Mare. Crescătorilor de cabaline prezenți într-un număr foarte mare, s-au înscris la cele două concursuri-de frumusețe și tracțiune,  pentru a-și etala animalele pe care le cresc din pasiune.

Concursul a fost organziat pe stadionul din satul Mărgheni, complet modernizat, luând parte peste 1.500 de localnici, circa 60 de concurenți din nu mai puțin de 12 județe ale României, printre care Covasna, Iași și Hunedoara. Cei mai bucuroși spectatori la acest eveniment au fost copiii, în special cei din localitate. Ei au putut admira cabalinele dar și să-și impresioneze consătenii cu talentul lor artistic.

Primarul Ion Cheroiu s-a bucurat de oaspeți de seamă: Marius Oprescu- președintele Consiliului Județean Olt, vicepreședinții Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, subprefectul de Olt Cosmin Floreanu, deputații Marius Iancu, Emil Albotă și Cătălin Grecu.

Voia bună a fost întreținută de Grupul vocal „Mândruțele de la Olt" și Ansamblul Folcloric „Mugurașii Brâncovenilor", solista Marga Dîrnea, urmați de artiști consacrați: Constantin Enceanu, Roberta Crintea, Marian Medregoniu, Florin Grigore, Mady de la Slatina și Miruna de la Pitești. Sărbătoarea s-a încheiat cu un grandios foc de artificii și un show de lasere.

Acest obicei al încuratul cailor lui Sân Toader se păstrează în satee din Olt ale comunei Brâncoveni, dar și ale comunei Osica de Jos. Cu această ocazie, autoritățile organizează, cu sprijinul administrației județene, o serie de manifestări menite să ducă mai departe una dintre tradițiile moștenite din bătrâni. Legenda spune că în prima săptămâna din Postul Mare, Caii lui SânToader, după căderea nopţii, nevăzuţi fiind, prind trup şi formă pentru a pedepsi fetele şi femeile care au tors, au ţesut sau au cusut în primele zile de post.  Sărbătoarea de San Toader este cea care anunță primăvara agrară alungând iarna.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list