CAS Olt: Adeverința înlocuitoare a cardului național de sănătate, VALABILĂ până la emiterea cardului duplicat

Oltenii care folosesc o adeverință înlocuitoare a cardului de sănătate până la primirea unui înlocuitor sunt informați de către Casa de Sănătate că aceasta nu va mai expira după două luni de zile. Printr-un Ordin al președintelui CNAS, publicat în Monitorul Oficial din 26 martie 2024, s-a reglementat prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a cardului național de asigurări de sănătate până la emiterea cardului duplicat.

Dacă până acum durata valabilității adeverinței care atesta calitatea de asigurat în sistemul de sănătate era de 60 de zile, fiind astfel necesară emiterea periodică a unei noi adeverințe, până la emiterea noului card, de acum înainte această adeverință va avea valabilitate prelungită până ce persoana asigurată va intra în posesia cardului duplicat.

De la începutul anului și până în prezent, la nivelul județului Olt au fost eliberate  3174 de adeverințe de înlocuire a cardului.

,,Această adeverință se emite pentru asigurații care depun la casa de asigurări de sănătate cererea de eliberare a cardului duplicat, în cazul pierderii, deteriorării, furtului cardului initial sau schimbării datelor de identitate ale titularilor, față de cele înscrise pe card. Ordinul prevede că cererea de eliberare a cardului duplicat, completată și semnată de titular sau, după caz, de reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia, se poate transmite și prin poștă sau prin mijloace electronice de comunicare la distanță, cu condiția să fie însoțită de copia actului de identitate și, după caz, de alte acte doveditoare, precum și de dovada plății contravalorii cardului duplicat. Solicitanților cardului duplicat li se poate transmite adeverința înlocuitoare prin mijloace de comunicare la distanță. Adeverințele emise până la data intrării în vigoare a ordinului menționat își păstrează perioada de valabilitate prevăzută în acestea.,, explică CAS Olt.

Persoanele asigurate care nu au avut niciodată card național de sănătate emis pot beneficia de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale fără să trebuiască să prezinte furnizorului o adeverință în locul cardului.de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list