Ziua Cucului sau Blogoveștenia: Oltenii mănânce pește, nu se ceartă azi și nu dorm

Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, aceasta fiind cea mai veche sărbătoare dedicată Maicii Domnului. Ca orice sărbătoare, și aceasta este însoțită de tradiții, superstiții și obiceiuri vechi, păstrate din bătrâni, diferite de la o zonă la alta.

Buna Vestire, Ziua Cucului sau Blagovestenia, după cum mai este numită această sărbătoare, este dedicată celebrării Maicii Domnului şi reprezintă ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei că îl va naşte pe Iisus.

În această zi este dezlegare la pește, cei care țin postul Paștelui având voie să mănânce pește și să împartă pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice. Tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă.

Ziua de Buna Vestire este cunoscută şi ca Ziua Cucului, deoarece cucul începe să cânte şi astfel anunţă sosirea efectivă a primăverii.

Tradițiile și obiceiurile acestei zile diferă de la o zonă la alta a țării. Se crede în popor că oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat, iar cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.  De asemenea, în unele părți se pun pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor și se recomandă să nu dormi mult fiindcă vei fi leneș tot anul.

O altă superstiție este legată de modul în care se prezintă vremea în ziua de Paşte. Se spune că aşa cum este timpul de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşte.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list