Controlul ITM Olt în supermarketuri s-a soldat cu zeci de avertismente și 4 amenzi aplicate patronilor din Slatina, Ipotești și Râmnicu Vâlcea

Nici lucrătorilor din centrele comerciale de pe raza județului Olt nu li sunt respectate drepturile, au constatat inspectorii de muncă în urma unui control efectuat luna aceasta. Cele mai grave deficiențe s-au soldat cu amenzi în valoare totală de 180.000 lei, aplicate anjatorilor din Slatina, Ipotești și Râmnicu Vâlcea

În perioada 11 – 15 martie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activitatea în centre comerciale (supermarket, hypermarket) în domeniul ,,Comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor" – cod CAEN 47.

În domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 20 controale, în urma cărora au fost constatate 20 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere și au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale, din care 1 avertisment şi 2 amenzi în valoare de 6.000 lei. Un angajator din municipiul Slatina a fost amendat cu 3.000 lei pentru neacordarea repausului săptămânal de 48 ore consecutive, aceeași sumă urmând să plătească și un angajator din municipiul Râmnicu Vâlcea, cu punct lucru în municipiul Slatina, pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă. ,,Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost: neacordarea repausului săptămânal de 48 de ore consecutive; nerespectarea prgramului de lucru de 12 ore urmate de 24 ore repaus; nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă şi supunerea controlului inspectorilor de muncă a acestei evidenţe; neacordarea sporului pentru munca prestată în zilele de sâmbătă şi/sau duminică,, arată ITM Olt.

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 22 controale, în urma cărora au fost constatate 30 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 29 sancţiuni contravenţionale, din care 27 avertismente şi 2 amenzi în valoare de 12.000 lei. Cea mai mare amendă, de 8.000 lei, a fost aplicată unui angajator din localitatea Ipoteşti pentru instruirea insuficientă a lucrătorilor. 4.000 lei va trebui să plătească un angajator din municipiul Râmnicu Vâlcea, punct lucru în municipiul Slatina, pentru instruirea insuficientă a lucrătorilor.

,,Cele mai frecventă deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă: lipsă autorizare pentru activităţile desfăşurate; neprezentarea documentelor referitoare la evidenţa zonelor cu risc ridicat şi specific; instruirea insuficientă a lucrătorilor; neluarea măsurilor pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor.ˮ, mai informează instituția de control.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list