Caii lui Sân’ Toader se încură sâmbătă și la Osica de Jos. Câștigătorii, răsplătiți cu premii în bani

Deși multe dintre localitățile Oltului sărbătoreau în prima săptămână a Postului Mare Caii lui Sân' Toader, obiceiul străvechi se mai păstrează doar la Brâncoveni și Osica de Jos. Ambele administrații locale vor păstra tradiția și anul acesta, recent anunțând organizarea concursului ecvestru și Primăria Osica de Jos.

Concurs hipic, spectacol cu mari artiști, premiere cupluri, foc de artificii și show de lumini- la Încuratul Cailor de Sân'Toader de la Brâncoveni | Realitatea Oltului

Comuna Osica de Jos va organzia la finele acestei săptămâni cea de-a X-a ediție a concursului hippic „Caii lui Sân' Toader". Evenimentul se va desfășura începând cu ora 10:00, de la Dispensarul Comunal (Goran) pornind parada cailor spre stadion unde se vor susține: proba de viteză, proba cel mai frumos armăsar și proba de tracțiune în forță. Primăria va recompensa câștigătorii fiecărei probe cu premii în bani: locul I – 1.000 de lei, locul II – 700 de lei, locul III – 500 de lei, premiu de participare -100 lei.

Voia bună va fi întreținută de artiștii profesioniști ai județului din cadrul Ansamblului Folcloric „Doina Oltului", tineri artiști și Ansamblul folcloric „Hora Florilor" din lcoalitate.

Despre Caii lui Santoader se spune că în galopul lor „rup lanțul lui Santion, pentru a înlocui iarna cu vara". De aici obiceiul numit Încuratul cailor, care se practică și în satele Oltului. Legenda vorbește despre caii lui Sân' Toader care în săptămâna numită Caii lui Sân' Toader, după căderea nopţii, nevăzuţi fiind, prind trup şi formă pentru a pedepsi fetele şi femeile care în această săptămână au tors, au ţesut sau au cusut. Se spunea că singura modalitate în care puteau fi alungaţi era întoarcerea cu gura în jos a tuturor vaselor din casă, acţiune combinată cu descântece pe care astăzi însă, nimeni nu le mai ştie.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list