Parlamentarii de Olt Mirea, Grecu, Iancu și Albotă au scos din Legea ANI anonimizarea declarațiilor de avere

Arătând că zeci de mii de angajați plătiți de la buget depun cereri prin care solicită să-și ascundă veniturile din taxele contribuabililor, parlamentarii social-democrați de Olt Siminica Mirea, Cătălin Grecu, Marius Iancu și Emil Albotă au reușit să atace Legea ANI, excluzând astfel anonimizarea veniturilor pentru anumite categorii de persoane.

Doar în primele 10 luni ale anului 2022, ianuarie – octombrie, la Agenția Națională de Integritate au fost depuse nu mai puțin de 71.870 de cereri de anonimizare a veniturilor. Acest lucru se va schimba din acest an, în urma demersului legislativ inițiat de senatorul Siminica Mirea și deputații Cătălin Grecu, Marius Iancu și Emil Albotă alături de alți colegi parlamentari. Propunerea de modificare a Legii ANI a devenit în urmă cu circa două luni Legea nr.410/18/12/2023, fiind publicată pe 19 decembrie în Monitorul Oficial.

Potrivit acesteia, nu va mai fi permisă anonimizarea veniturilor pentru niciuna dintre categoriile explicit menționate în Legea ANI privind obligativitatea depunerii declarațiilor de avere. O altă prevedere a proiectului anulează orice alte dispoziții contrare, chiar dacă sunt incluse în legi speciale:„Transparența veniturilor obținute de către persoanele care dețin funcții publice sau contractuale în toate instituțiile sau autoritățile publice sau în toate companiile naționale, societățile naționale, regiile naționale la care statul este acționar majoritar, pentru care există obligația declarării averilor și intereselor, reprezintă o nevoie actuală a societăți civileˮ

Printre cei care puteau cere anonimizarea veniturilor se numărau angajații instituțiilor din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale (MApN, MAI, SRI, SIE și SPP), dar și ai companiilor deținute de statul roman.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list