Senatorul Voiculescu: Din acest an vor putea fi folosite noile buletine electronice cu cip

Este lege: din acest an vor putea fi folosite noile buletine electronice cu cip- anunță senatorul de Olt Liviu Voiculescu. Legea privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate a fost promulgate la finele săptămânii trecute de preşedintele Iohannis și vizează introducerea la nivel naţional a actelor de identitate (Cartea Electronică de Identitate şi Cartea de Identitate Simplă) într-un format capabil să asigure exercitarea dreptului la libera circulaţie în spaţiul Uniunii Europene a cetăţenilor români.

Buletinele românilor vor trebui înlocuite treptat cu noile documente, electronice, până în august 2031.

,,Începând din acest an și până în 2031, actualele cărți de identitate vor fi înlocuite cu cele electronice, perioadă în care eliberarea celor două documente de identitate se va efectua în paralel.
Noua carte electronică de identitate va permite titularului utilizarea semnăturii electronice, precum şi autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor publice, și va conține date în format tipărit și electronic referitoare la asigurarea medicală sau socială, datele de identificare biometrică a titularului și elemente suplimentare de siguranță.
O altă noutate constă în faptul că documentul electronic se poate elibera și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea părinţilor sau a reprezentantului legal al copilului.,, anunță senatorul de Olt Liviu Voiculescu.

Emiterea noului document va fi contracost, doar prima carte electronică urmând să fie gratuită – cea eliberată pentru tinerii care împlinesc vârsta de 14 ani. În acest moment costul unui astfel de buletin este de 67 lei.



de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list