Fermierii, așteptați la APIA Olt cu cereri pentru plățile compensatorii de 100euro/ha

Fermierii olteni din sectorul vegetal sunt așteptați de săptămâna viitoare la APIA pentru a solicita ajutorul oferit de stat în contextul pierderilor înregistrate ca urmare a războiului ruso-ucrainean. Plata compensatorie pe suprafaţă este de echivalentul în lei a 100 euro/hectar.

Producătorilor agricoli din sectorul vegetal pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în perioada 29 ianuarie – 08 martie 2024 inclusiv, cereri de acordare a grantului direct, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului  nr. 5/2024, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Fermierii din județ pot depune cererile la Centrele locale/județene ale APIA, pe a căror/cărui rază teritorială a fost depusă cererea de plată aferentă anului 2023. Grantul se acordă pentru suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2023, pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile: grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă, rapiță de toamnă.

,,Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafaţă și este de echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăşi echivalentul în lei a 280.000 euro.  Resursele financiare totale sunt de 1.200.000 mii lei, reprezentând echivalentul a 243.239,956 mii euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024.ˮ, transmite APIA Olt.
Beneficiarii schemei sunt producători agricoli persoane fizice; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; producători agricoli persoane juridice, societăţile agricole, grupurile şi organizaţiile de producători, cooperativele agricole; organismele/organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol. Solicitantii trebuie să se asigure că este activ contul bancar comunicat la APIA până la data de 30 iunie 2024.
De această schemă de ajutor pot beneficia şi producătorii agricoli care figurează în sistemul IACS „caz închis" ca urmare a imposibilităţii APIA de a efectua plata ca urmare a erorilor de cont bancar pentru cererea 2023, cu condiţia depunerii documentului de coordonate bancare aferent unui cont bancar activ.  Producătorii agricoli declaraţi neeligibili pentru plata pe suprafaţă aferentă campaniei 2023 care au primit decizie negativă/de respingere nu pot beneficia de prezenta schema de ajutor.

Schema se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanţate de la bugetul de stat pe secţiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor pct. 62 lit. a) întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole din Comunicarea Comisiei Europene (2023/C 1.188), cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar.



de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list