Slatina împlinește 656 de ani! La mulți ani, slătineni!

Slatina împlinește astăzi 656 de ani de la prima atestare documentară, într-un act semnat, la începutul anului 1368, de Vladislav I Vlaicu prin care-i scutea de vamă pe toţi negustorii braşoveni care treceau Oltul, la Slatina. Zilele capitalei județului Olt vor fi sărbătorite prin organizarea manifestării Gala Laureaților.

În perioada 20-24 ianuarie, Primăria Slatina organizează ediția a VIII-a a manifestării "Gala Laureaților", cu ocazia împlinirii a 656 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Administrația capitalei județului Olt acordă cu această ocazie numeroase premii pentru elevi, sportivi, profesori și antrenori care s-au evidențiat în activitatea lor și premii de fidelitate pentru familiile slătinene care au împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2023. De asemenea, vor fi decernate titlurile Cetățean de Onoare și Personalitatea Anului. Astăzi, are loc Gala Campionilor, mâine Gala Seniorilor, iar Gala Superlativelor marți, 23 ianuarie. Amfitrioni ai „Galei Laureaților" de la Slatina vor fi actorii Monica Davidescu și Andrei Duban, iar în recital vor fi Gabriel Dorobanțu și Aurelian Temișan.

Despre premii:

Primăria Slatina organizează „Gala Laureaților" marcând 656 de ani ai localității. Ce premii acordă | Realitatea Oltului

LISTA/ Antrenorii care au format campioni pentru Slatina și țară, premiați de primărie la "Gala Laureaților" | Realitatea Oltului

LISTA/ Cei mai buni elevi ai Slatinei, premiați de primărie la "Gala Laureaților" | Realitatea Oltului

LISTA/ Cei mai buni profesori ai Slatinei, premiați de primărie la "Gala Laureaților" 2024 | Realitatea Oltului

Distincția Cetățean de Onoare, acordată pentru cinci personalități ale Slatinei, la "Gala Laureaților" | Realitatea Oltului

Cine sunt Personalitățile Anului premiate la "Gala Laureaților" de Primăria Slatina | Realitatea Oltului

De-a lungul istoriei, numele Slatinei a fost pomenit în momente importante. Astfel, documentele reliefează faptul că, în vara lui 1522, Radu de la Afumaţi a repurtat o victorie importantă împotriva turcilor chiar pe meleagurile municipiului, iar trei secole mai târziu, în timpul Revoluţiei de la 1821, pandurul Tudor Vladimirescu, în timp ce venea dinspre Craiova, s-a întâlnit aici cu haiducul Iancu Jianu care plecase din Caracal să-i ajute pe revoluţionari.

La renumele localităţii au contribuit o serie de personalităţi, născute sau asimilate, care s-au remarcat în activitatea profesională, indiferent de domeniul în care activau, fie că era vorba de ştiinţă, cultură sau educaţie. De la PS Aurelian, important om politic, ce a deţinut numeroase funcţii guvernamentale, inclusiv pe cea de premier, la poetul şi prozatorul Ion Minulescu, important reprezentant al Simbolismului românesc  sau Eugen Ionescu, protagonist al teatrului absurd, acestea au făcut cunoscut numele municipiului nostru nu doar în ţară ci şi în lume.

În timp, micul târg s-a dezvoltat şi a căpătat valenţe economice importante, pentru zona de sud a ţării. Apogeul dezvoltării a fost atins în vremea comunismului, când au fost construite marile intreprinderi în care şi-au găsit un loc de muncă mare parte dintre locuitori. Concomitent, s-au construit şi cartierele muncitoreşti care au contrastat cu imobilele de la început de secol XX.

Astăzi, Slatina continuă să fie un oraş dezvoltat, o contribuţie importantă având-o, pe lângă autorităţile locale, şi oamenii care şi-au făcut datorita, fiecare în parte.

La mulţi ani, Slatina ! La mulţi ani, slătineni!

 



de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list