S-a publicat metodologia! Cum se organizează clasele în regim simultan din anul școlar 2024-2025

A fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru care aprobă Metodologia privind organizarea claselor în regim simultan. Potrivit acesteia, din anul școlar 2024-2025, clasa a VIII-a nu se mai organizează în regim simultan, indiferent de numărul de elevi.
Clasele în regim simultan se pot organiza în unitățile administrativ-teritoriale izolate geografic sau lingvistic, în învățământul primar și gimnazial și în anul școlar viitor, cu excepția clasei terminale de gimnaziu. Astfel, clasa a VIII-a se organizează în clasă separată, indiferent de numărul de elevi, conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial. Vechea metodologie permitea organizarea în regim simultan pentru clasa a V-a şi clasa a VII-a, respectiv pentru clasa a VI-a şi clasa a VIII-a.

Ce prevede noua metodologie:

„(1) Organizarea claselor în regim simultan se realizează prin constituirea formațiunilor de studiu cu elevi de la cel puțin două tipuri de clasă diferite.

(2) Organizarea claselor în regim simultan se face în interiorul aceluiași nivel, primar, respectiv gimnazial.

(3) De regulă, în învățământul primar, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face pentru clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a, respectiv pentru clasa a III-a și clasa a IV-a. Ori de câte ori este posibil se recomandă organizarea de sine stătătoare a clasei pregătitoare.

(4) De regulă, în învățământul gimnazial, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face, după caz, fie pentru clasa a V-a și clasa a VI-a, fie pentru clasa a VI-a și clasa a VII-a.

(5) În funcție de situațiile concrete privind numărul de elevi de la fiecare tip de clasă, precum și resursele umane și materiale, consiliile de administrație ale unităților de învățământ pot decide:

a) constituirea unor formațiuni de studiu organizate în regim simultan și a altor formațiuni de studiu organizate pe tip de clasă de sine stătătoare;

b) constituirea formațiunilor de studiu în regim simultan printr-o altă grupare a nivelurilor de clasă decât cele prevăzute la alin. (3) și (4);

c) constituirea unor formațiuni de studiu în regim simultan prin gruparea elevilor din toate clasele de învățământ gimnazial, mai puțin clasa a VIII-a.

(6) Clasa a VIII-a se organizează în clasă separată, indiferent de numărul de elevi."de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list