Senatoarea Mirea sprijină extinderea schemei de limitare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază

Din vara trecută, preţurile a 14 alimente de bază au scăzut după intrarea în vigoare a Ordonanţei ce vizează limitarea adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, lista fiind extinsă apoi cu încă 7 produse. Senatoarea de Olt Siminica Mirea vine cu o veste bună pentru români: schema de limitare a adaosurilor comerciale ar putea fi extinsă.

Plafonarea adaosului comercial la anumite alimente de bază s-ar putea prelungi tot prin Ordonanță de Urgență a Guvernului sau prin acordarea unor tichete sociale dedicate exclusiv achiziției de alimente de bază. Măsura este susținută de social-democrați, anunță  senatoarea de Olt Siminica Mirea, în acest sens fiind purtate discuții cu cu retailerii și procesatorii.

,,Protejarea familiilor cu venituri mici și menținerea stabilității economice sunt priorități-cheie pentru noi, social-democrații, prin extinderea schemei de limitare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Actuala măsură, valabilă până la 31 ianuarie, a avut un impact pozitiv în controlul creșterii excesive a prețurilor la 21 de categorii esențiale de produse alimentare. Continuarea acestei scheme nu aduce beneficii doar celor cu venituri mici, ci și celor cu credite bancare, oferind protecție împotriva creșterilor bruște. Stabilitatea prețurilor la alimente contribuie la un mediu economic predictibil și sprijină activitățile economice în ansamblu, consolidând tendința de reducere a inflației începută în 2023.

Observăm că unii critici ai măsurii par acum să recunoască beneficiile sale și să fie preocupați de posibilitatea încetării aplicării acesteia. Este esențial să se înțeleagă că limitarea adaosurilor comerciale nu înseamnă înghețarea prețurilor, ci stoparea comportamentului speculativ al comercianților, fără a afecta producătorii autohtoni.

Prin urmare, Partidul Social Democrat srijină FERM continuarea acestei scheme și extinderea ei pentru a asigura stabilitatea financiară și accesul la alimente esențiale pentru toți cetățenii. Este un pas esențial în direcția consolidării bunei funcționări a pieței și protejării intereselor economice ale comunității noastre.,, anunță parlamentarul social-democrat.

Lista alimentelor care au adaos plafonat:

 1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități
 2. Lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
 3. Brânză telemea de vacă vrac
 4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 de grame
 5. Făină albă de grâu „000" – 1 kg
 6. Mălai – 1 kg
 7. Ouă de găină calibrul M 10 bucăți
 8. Ulei de floarea-soarelui – 1 litru
 9. Carne proaspătă de pui
 10. Carne proaspătă de porc
 11. Legume proaspete vrac
 12. Fructe proaspete vrac
 13. Cartofi proaspeți albi vrac
 14. Zahăr alb tos – 1 kilogram
 15. Orez – bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg
 16. Bulion
 17. Margarină
 18. Smântână – 12% grăsime
 19. Drojdie
 20. Cozonac
 21. Carne tocată.

 de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list