Noile buletine electronice cu cip, gratuite doar pentru tinerii de 14 ani

Românii vor trebui să achite costul noilor buletine electronice, excepție făcând doar tinerii de 14 ani. Acestea vor începe curând să fie emise la nivelul tuturor județelor.

Buletinele românilor vor trebui înlocuite treptat cu noile documente, electronice, până în august 2031. Emiterea cărților de identitate electronice a început în anul 2021, prin proiect-pilot, doar în județul Cluj și până la sfârșitul acestui an ar fi urmat să înceapă să fie emise în toată țara.

În acest moment costul unui astfel de buletin este de 67 lei.

Noul buletin are două modele – unul cu suport electronic și unul fără. Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple. Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate.

Buletinul electronic va fi o cheie de acces pentru servicii publice din administrația publică, de tip de e-guvernare, și va înlocui cardul de sănătate. Cardul va putea fi folosit, de exemplu, pentru accesarea digitală a diplomelor, a carnetului de conducere și pentru emiterea actelor digitale de stare civilă.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list