Omagiu unui mare artist: maestrul Marin Constantin. Spectacol- Festival cu INTRARE LIBERĂ

Consiliul Județean Olt prin Centrul Județean de Cultură și Artă și Primăria municipiului Slatina aduc în prag de sărbători omagiu unuia dintre marii artiști profesioniști ai țării, virtuos al viorii și baghetei, o adevărată enciclopedie folclorică, regretatul Marin Constantin, zeci de ani dirijor al Ansamblului Folcloric Profesionist Doina Oltului. Festivalul-spectacol va fi organizat la Centrul Cultural ,,Eugen Ionescuˮ Slatina și va avea INTRAREA LIBERĂ.

,,Colind în Cer și pe Pământˮ este motto-ul primei ediții a Festivalului ,,Marin Constantinˮ, un omagiu adus de către ansamblul căruia regretatul maestru-dirijor i-a închinat ani buni din viață și pe care l-a dus pe mari scene ale lumii.

Festivalul va aduce în fața publicului iubitor de folclor Orchestra Doina Oltului, condusă cu măiestrie de dirijorul Cristian Dumitru, un demn urmaș și continuator nestatornic al muncii de a duce mai departe acest tezaur de identitate națională, la rându-i virtuos al viorii și baghetei, soliști și dansatori ai Ansamblului Folcloric Profesionist al județului Olt, tineri soliști și invitați de marcă. Spectacolul va putea fi urmărit pe 17 decembrie, ora 16.00, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu" din Slatina. INTRAREA ESTE LIBERĂ.

Maestrul Marin Constantin a trecut în neființă la vârsta de 69 de ani, pe 20 ianuarie 2020. A condus din 1977 Secţiei muzicală a Ansamblului Folcloric Profesionist al județului Olt- Doina Oltului, și-a câștigat respectul colegilor și marilor profesioniști în domeniu devenind un apreciat dirijor şi violonist, dar și un compozitor căutat, piesele sale fiind interpretate de orchestre şi solişti populari din ţară. A fost pentru o perioadă de timp dascăl în cadrul Şcolii de Arte şi Meserii Slatina, unde a predat vioara şi teoria muzicii. Sub bagheta sa a cântat chiar Orchestra Naţională Radio. Cu Ansamblul Folcloric Profesionist Doina Oltului a câştigat premii la festivalurile internaţionale de folclor: „Cerbul de Aur" (2004 şi 2005), „Arcanul" Rădăuţi (2004), „Dunarea, fluviu al Europei" Tulcea (2003 şi 2005), Bavaria 2008, Serbia 2009, Munchen 2009, premiul special la Bruxelles în 1999, placheta oraşului Viena în 1998. Nu s-a rezumat să cânte la vioară sau să dirijeze o orchestră, având o înclinaţie naturală şi spre compoziţie. După retragerea la pensie, a îndrumat numeroși tineri pe calea muzicii populare, punându-se în slujba folclorului autentic.

A scris piese – versurile şi muzica pentru colegii de la ansamblu, dar şi altor solişti din ţară: Mariana Baciu, Constantin Măgureanu, Maria Ghinea, Dan Voinicu, Ioana State, Georgeta Delureanu, Sofia Baciu, Sorina Dinu, Cătălin Bărbulescu şi alţii. A semnat compoziţii pentru alte orchestre din ţară, precum şi pentru Orchestra Naţională Lăutarii din Chişinău. „Peste ani, am credinţa că folclorul se va păstra. Cred că va căpăta alte valenţe, în funcţie de cei care îl vor sluji. Responsabilitatea va apăsa pe umerii tinerei generaţii, care trebuie educată în spiritul artei populare", declara maestrul.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list