Serviciile medicale GRATUITE acordate persoanelor de peste 60 de ani

Pentru categoria de persoane peste 60 de ani, consultația de prevenție la medicul de familie pentru depistarea precoce a unor afecțiuni se acordă de două ori pe an. De asemenea, persoanele asigurate care suferă de afecțiuni cronice pot beneficia de investigații paraclinice pe baza biletului de trimitere emis în urma consultațiilor preventive.

Consultațiile acordate de medicii de familie, de două ori pe an, gratuit, persoanelor de peste 60 de ani, includ:
-Evaluarea stilului de viață și a comportamentelor cu impact asupra sănătății, cu accent pe:
-Nutriție sănătoasă și consiliere pentru o alimentație echilibrată.
-Activitate fizică și combaterea obezității.
-Controlul consumului de alcool și renunțarea la fumat.
-Abordarea nevoilor psiho-sociale și menținerea sănătății orale.
-Evaluarea consumului de substanțe interzise sau cu regim special.
-Evaluarea riscului cardiovascular fatal, cu excepția anumitor categorii de pacienți, cum ar fi cei cu boli cardiovasculare diagnosticate anterior, diabet zaharat cu afectarea unui organ țintă, boală cronică de rinichi moderată sau severă, hipercolesterolemie familială sau colesterol total ridicat.
-Evaluarea riscului oncologic, de boală cronică de rinichi, sănătății mintale, inclusiv depresia, riscului de osteoporoză, incontinență urinară, melanom malign și demență.
De asemenea, persoanele asigurate care suferă de afecțiuni cronice pot beneficia de investigații paraclinice pe baza biletului de trimitere emis în urma consultațiilor preventive. Aceste analize de laborator pot fi solicitate de medicul de familie, cu condiția ca acestea să nu le fi făcut deja în același an în care are loc consultația de prevenție.
Investigaţiile paraclinice recomandate pentru adultul cu vârsta de peste 60 de ani sunt:
-Hemoleucogramă completă
-VSH
-Glicemie
-Colesterol seric total
-LDL colesterol
-Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – eRFG
-Examinare DXA
-PSA la bărbaţi
-TGO
-TGP
-Determinarea raportului albumină/creatinină urinară senologie imagistică la femei
-Examen Babes-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice TSH şi FT4 la femei
Potrivit CNAS, în primul semestru al acestui an, în Programul naţional de boli endocrine sunt incluși 4757 pacienți pentru care se asigură tratamentul osteoporozei şi al guşei prin tireomegalie datorată carenţei de iod şi proliferării maligne, iar de Programul național de boli cardiovasculare beneficiază 17.762 de pacienți.
În trimestrul al III-lea, pentru grupa de vârstă peste 60 de ani, medicii de familie au oferit nu mai puțin de 8668 consultații de prevenție, din care peste 60% au fost acordate femeilor. Cele mai multe în: București -1667, Constanța – 724, Bihor – 680, Neamț – 658.


de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list