Superstiții oltenești de Bobotează: Fetele de măritat își ghicesc la noapte ursitul în oglindă ori cu busuioc sub pernă, cele care cad mâine pe gheaţă vor fi miresele anului

De Bobotează se sfințesc apele, credincioșii merg la biserică să ia aghiazmă, iar  bătrânele satelor cunosc numeroase superstiții, majoritatea legate de fetele de măritat. În puține sate ale Oltului se mai păstrează tradiții precum păzitul fântânilor sau încuratul cailor

Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Sărbătoarea creștină aduce în Olt tradiții precum încuratul cailor sau păzitul fântânilor, dar și numeroase superstiții, din ce în ce mai puțin cunoscute și practicate.

„În noaptea dinaintea zilei de Bobotează, fetele de măritat îşi pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa viitorul soţ. Băiatul pe care-l vor visa va fi cel cu care ce vor căsători. Fetele care cad pe gheaţă de Bobotează se crede că sigur se vor mărita în acel an. Tradiţia populară mai spune că Ajunul Bobotezei este cea mai geroasă zi a anului şi că în această noapte viitorul poate fi citit în oglindă", ne spune dr.Claudia Balaș, șefa secției Etnografie a Muzeului Județean Olt.

O altă superstiție este legată de spălatul rufelor. În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite. De asemenea, există credinţa potrivit căreia, dacă în dimineaţa de Ajunul Bobotezei pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, vor avea rod bogat.



de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list