Focar de pestă porcină într-o gospodărie din Potelu. 17 suine, omorâte

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la porcii domestici dintr-o exploataţie nonprofesională din satul Potelu al comunei Ianca. Potrivit DSVSA Olt, 17 porci vor fi uciși.

Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt a confirmat ieri, 27 iunie, un focar de pestă porcină la Ianca.

„Imediat de la anunțarea rezultatului de laborator a fost activată Unitatea Operațională Locală a DSVSA Olt, care a întreprins măsurile de izolare a focarului, în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare. În data de 28 iunie, la Prefectura Olt s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația nonprofesională din localitatea Potelu, comuna Ianca, județul Olt, unde se aplică măsura eliminării celor 17 capete porci aflate în gospodărie, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor eliminați și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale", a anunțat DSVSA Olt.

Zonă de protecție stabilită cuprinde următoarele localități: Unitatea Administrativ Teritorială Ianca – Potelu, Ianca și Fondul cinegetic Fond de Vânătoare 2 Ianca. Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: UAT Grojdibodu – Grojdibodu, Hotaru; UAT Orlea – Gura Padinii, Satu Nou; UAT Ștefan cel Mare – Ștefan cel Mare, Ianca Nouă; Fonduri cinegetice 53 Orlea, 55 Corabia. De asemenea, include două UAT Dăbuleni – sat Chiașu din județul Dolj și două localități de pe teritoriul Bulgariei – Dolni Vadin, Gorni Vadin.

Potrivit specialiștilor, pentru a împiedica răspândirea bolii toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Pesta porcină africană nu afectează oamenii. DVSA Olt atenționează că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane. Se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii.de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list