Noi descoperiri în siturile arheologice din Olt Romula și Sucidava. Săpături pentru introducerea utilităților

Localitățile oltene Dobrosloveni și Celei (Corabia) stau la propriu pe adevărate tezaure, mii de vestigii dacice și romane zăcând împrăștiate prin pământ. În această perioadă, Muzeul Județean Olt desfășoară cercetări arheologice preventive, de mare amploare, în cele două dintre cele mai importante situri arheologice din România – Romula și Sucidava – ambele fiind monumente UNESCO.

Noi descoperiri arheologice au fost făcute și se preconizează a ne fi dezvăluite în continuare în următoarea perioadă în urma săpăturilor realizate în siturile oltene.

,,La Sucidava se află în desfășurare cea mai mare cercetare realizată vreodată în așezarea civilă, iar la Romula se lucrează la un proiect pentru introducerea apei potabile și a canalizării, care presupune realizarea unor șanțuri care însumează aproape 13 km lungime, prin aproape tot situl. Descoperirile arheologice sunt pe măsura așteptărilor. În viitor, în funcție de evoluția procesului de restaurare, vom continua să informăm publicul cu privire la structurile și obiectele descoperite, între care se află și piese extrem de rare în Provincia Dacia.,, anunță Muzeul Județean Olt.

#td_uid_1_6876887ac39b2 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://ift.tt/RzwV52b) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6876887ac39b2 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://ift.tt/uGEKcyZ) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6876887ac39b2 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://ift.tt/fRE8kBl) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6876887ac39b2 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url(https://ift.tt/bPsmhtA) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6876887ac39b2 .td-doubleSlider-2 .td-item5 { background: url(https://ift.tt/ZFrGpC6) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6876887ac39b2 .td-doubleSlider-2 .td-item6 { background: url(https://ift.tt/RhPib8k) 0 0 no-repeat; }

Vatra vechii așezări dacice Malva, situată pe raza comunei Dobrosloveni, satul Reșca fiind întemeiat pe fosta capitală a Daciei Inferioare, va face parte din patrimonial imaterial al umanității. Cea mai importantă descoperire de aici este Romula- cel mai mare oraș roman de la sud de Carpați, un șantier arheologic pe care constant se vor face săpături pentru a fi descoperite urme ale trecutului.

Totodată, vechea capitală a tribului dacic al sucilor, situată în vatra orașului Corabia, pe teritoriul fostului sat Celeiu, apoi oraş roman amplasat pe malul stâng al Dunării, este cunoscută ca Cetatea romano- bizantină Sucidava. Pe terasa superioară a Dunării se văd încă zidurile de apărare cu opt turnuri complet dezvelite ale orașului roman târziu Sucidava (secolele IV-VI), care, împreună cu cartierul actual, acoperă o parte a orașului roman din secolele II-III, mai puțin cunoscut. Vizitatorii pot admira obiectele găsite aici cu prilejul săpăturilor arheologice, băile romane, clădirea cu hypocaust (cu podeaua încălzită), rămăşițele celui mai mare pod al Antichităţii -al doilea pod peste Dunăre construit de Constantin cel Mare, bazilica paleocreştină, străzile pavate, dar şi principalul punct de atracţie al cetăţii: Fântâna Secretă, monument unic în arhitectura romano-bizantină



de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list