FOTO/ „Călușul Românesc” a debutat la Slatina cu demonstrații artistice. Slătinenii, invitați să asiste la paradă și concurs

Eveniment unic în țară și una dintre cele mai frumoase și spectaculoase manifestări culturale organizate de peste două decenii în capitala județului Olt, Festivalul- concurs național al copiilor „Călușul Românesc", readuce la Slatina și în acest an parade ale portului popular, demonstrații călușărești și spectacole-concurs de muzică și dans popular. Participă tineri din toată țara și invitați din străinătate ce duc mai departe zestrea strămoșească.

PROGRAM/ Începe Festivalul- concurs național al copiilor „Călușul Românesc". La Slatina vor concura peste 2000 de copii | Realitatea Oltului

Concursul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc", ediția a XXIV-a, care se desfășoară în perioada  3-7 iulie la Slatina, aduce în capitala Oltului și anul acesta  circa 2.000 de copii din țară- călușari, căluţi, căluşeri, căiuţi și alți dansatori, cărora li s-au alăturat invitații speciali din Cehia și Italia (Torino), ce vor transforma Slatina într-o scenă a portului și jocului popular. Mesagerii spiritualității românești au pus deja stăpânire pe municipiu. Manifestarea fără egal pemplan național a debutat astăzi cu demonstrații de virtuozitate la sediile Inspectoratului Școlar Județean, Primăriei Slatina și Consiliului Județean Olt.

Ansamblurile acre au prezentat momente artistcie la Primăria Slatina au fost întâmpinate de primarul Emil Moț, viceprimarii Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, dar și alți angajați din primărie.

„Timp de câteva zile, Slatina va fi, pentru dumneavoastră, casa voastră. Nea Iliuță Brăileanu este omul acestui concurs și vă pot spune că este un tezaur de om, un om implicat să ducă la bun sfârșit tot ce își propune. Este purtătorul tradițiilor, iar dacă nu era dânsul, această tradiție, acest dans al călușarilor și, bineînțeles, această muzică oltenească a noastră nu erau unde sunt acuma. Slatina este casa voastră pentru câteva zile, să vă simțiți bine, să vă distrați, să aveți succes la concurs și, bineînțeles, să îl ascultați pe marele nostru maestru, pe Iliuță Brăileanu, fără de care această tradiție nu era unde este acuma. Dragi călușari vreau să văd cum câștigați, să aveți succes, să aveți distracție la Slatina", a declarant primarul Emil Moț.

#td_uid_1_6686926fb1934 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://ift.tt/UulRvt0) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6686926fb1934 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://ift.tt/TBgoYIH) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6686926fb1934 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://ift.tt/7KXCLxu) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6686926fb1934 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url(https://ift.tt/7uLOGI8) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6686926fb1934 .td-doubleSlider-2 .td-item5 { background: url(https://ift.tt/x8aIsq2) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6686926fb1934 .td-doubleSlider-2 .td-item6 { background: url(https://ift.tt/HBsbITw) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6686926fb1934 .td-doubleSlider-2 .td-item7 { background: url(https://ift.tt/7x48ZXI) 0 0 no-repeat; }

La Consiliului Județean Olt, oaspeții au fost întâmpinați de către președintele Marius Oprescu, vicepreședintele Virgil Delureanu, dar și salariați ai instituției.

„Așa cum spunea și domnul Brăileanu, suntem la a XXIV-a ediție, peste 2.000 de participanți la acest eveniment. De astăzi ( joi, 4 iulie n.r.) încolo, timp de câteva zile, 60 de formații din județul Olt, 20 de formații din țară, dar și două formații internaționale sunt la noi în municipiu. Asta arată, încă o dată, că Slatina este adevărata Capitală a călușului românesc. Și mai arată un lucru arată, că acest dans specific românesc, pe care nu-l găsim în foarte multe locuri, va avea viitor și va fi dus mai departe de toți acești copii care participă an de an la acest eveniment. În județul Olt, de la Rusalii încoace, se joacă călușul în fiecare zi și încă nu s-a oprit. Este un lucru foarte bun că aceste tradiții sunt duse mai departe de către acești copii. Vreau să felicit și eu instructorii, profesorii și părinții pentru că reușesc să insufle acestor copii acest dans minunat și ducerea tradițiilor românești mai departe și sunt convins că acești copii, cu siguranță, iubesc România. Felicitări și mult succes tuturor", a spus președintele Oprescu.

Călușarii au fost răsplătiți, conform tradiției, cu bani pentru ritualul magic, de către primarul Emil Moț și președintele Marius Oprescu.

Directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran" Slatina, prof. Ilie Brăileanu, îi invită pe slătineni la parada portului popular care va avea loc astăzi de la ora 19:00 pe traseul : Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor- Magazinul Winmarkt (Oltul)- B-dul A.I.Cuza – Parcul Tineretului, urmată de tabloul coregrafic „Nu e român ca olteanul!" și spectacolul concurs în parcul Tineretului.

Festivalul-concurs va continua zilele următoare:

  • Vineri, 05.07.2024

– ora 09,00 – 13,00 – Spectacol -concurs – Sala de spectacole a Palatului Copiilor „Adrian Băran"

– ora 09,30 – 10,30 – Vizită și demonstrații artistice la sediul Prysmian Cabluri și Sisteme

– ora 11,30 – 12,00 – Întâlnirea festivă a reprezentanților tuturor formațiilor invitate cu oficialitățile județului, în Sala de festivităţi a Consiliului Județean Olt

– ora 17,00 – 18,30 – Concurs în sala de spectacole a Palatului Copiilor „Adrian Băran"

– ora 18,45 – Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului

  • Sâmbătă,06.07.2024

– ora 11,00 – 13,00 – Simpozion "Obiceiuri și tradiții zonale"- Corabia

– ora 18,00 – Festivitatea de premiere – Gala laureaţilor

  • Duminică, 07.07.2024

– ora 09,00 – 12,00 – Vizite la edificii culturale din județul Olt pentru formațiile din țară



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list