Extracția molarilor de minte - ce trebuie să știe pacienții

Măselele de minte sunt molarii care ies cel mai târziu, de regulă între 17 și 21 de ani, dar mai sunt și excepții. Ele reprezintă al treilea molar și pot cauza probleme, deoarece au nevoie de loc pe arcadă pentru a crește și a se dezvolta, iar de cele mai multe ori asta se întâmplă în momentul în care arcada este dezvoltată în totalitate.

În total pot exista patru molari de minte, dar aceștia nu apar la toată lume sau nu în formulă completă. Dacă sunt sănătoși și cresc în mod corect, pot fi folosiți în mod normal, dacă nu, este necesar să fie extrași, deoarece altfel pot provoca neplăceri - infecții ale gingiei, carii, boli periodontale, chisturi.

Sunt mai multe motive pentru care medicii le recomandă pacienților să apeleze la o extracție. În primul rând asta se întâmplă atunci când un astfel de molar nu crește corect. Dacă modul în care are loc erupția este unul deficitar și o parte din măsea rămâne în gingie, periajul nu se va realiza în mod corect, iar în timp pot să apară tot felul de boli gingivale și infecții.

O altă problemă este legată de lipsa spațiului suficient pentru o erupție corectă. Având în vedere faptul că poziția maselelor de minte este în capătul arcadelor, de foarte multe ori nu mai este suficient spațiu pentru dezvoltare și este forțată întreaga arcadă și se poate ajunge la dinți încălecați sau la afectarea molarilor din imediata apropiere.

Extracțiile sunt recomandate și atunci când măseaua de minte este foarte afectată de carii, deoarece tratarea ei este dificilă din cauza locului în care este poziționată, dar și inutilă, deoarece măselele de minte nu au rol funcțional în masticație.

Există medici care recomandă astfel de extracții chiar și atunci când aparent nu sunt probleme, cu rol preventiv. Aici însă sunt foarte multe discuții, deoarece nu toți stomatologii sunt de aceeași părere. Unii cred că măselele sănătoase trebuie lăsate la locul lor. Dacă nu apar la nivelul cavității bucale simptome precum: dureri gingivale, tumori, infecții repetate, sângerări, chisturi, carii extinse sau alte astfel de probleme, atunci pacientului nu îi trebuie făcute astfel de recomandări.

Extracția unui molar de minte poate fi ceva mai dificilă decât cea a unui dinte normal, deoarece uneori este necesară intervenție chirurgicală de incizie sau de îndepărtare a osului. Acestea fiind zise, este nevoie de un medic specializat în astfel de acțiuni, care are cunoștințele și abilitățile necesare, dar și instrumente de înaltă performanță.

Dacă ești medic și te ocupi de astfel de intervenții și crezi că este momentul să faci noi achiziții care să te ajute în munca pe care o faci, la Edwards Dental vei găsi o mulțime de instrumente, dar și alte produse utile - clește extracție, sonde dentare, linguri de amprentă, perfuzoare, dezinfectanți chirurgicali etc.

 

No comments

Random Posts

3/random/post-list